InfoLandschapWeer+tijdRouteTe doen


Hanoi, Viëtnam

Info

Vietnam (Vietnamees, = Land van het Zuiden) (officieel: Viêt Nam Công Hòa Xa Hôi Chu' Nghiã = Socialistische Republiek Vietnam) is een republiek in Zuidoost-Azië. De totale oppervlakte van het land is ruim 330.000 km2 en Vietnam is daarmee bijna acht keer zo groot als Nederland. Vietnam grenst in het noorden aan China (1281 km), in het noordwesten aan Laos (2130 km) en in het zuidwesten aan Cambodja (950 km). De maximale afstand van noord naar zuid is 1650 kilometer en de breedte van het land varieert van maximaal 600 kilometer tot 50 kilometer in het midden van het land tussen Laos en de Zuid-Chinese Zee. De totale kustlijn is meer dan 2500 kilometer lang en loopt van noord naar zuid langs de Golf van Tonkin, de Zuid-Chinese Zee of Bien Dong en de Golf van Thailand. Voor een groot deel zijn dit natuurlijke grenzen, want Vietnam wordt van Laos en Cambodja gescheiden door het Truong Son-gebergte.

Tot het grondgebied van Vietnam behoort een keten van duizenden eilandjes en bovendien claimt de regering nog een aantal andere eilanden, waaronder de Paraceleilanden (400 kilometer ten oosten van Da Nang) en de Spratleyeilanden (500 kilometer van de zuidoostkust). Het grootste eiland van Vietnam, Phu Quoc, ligt in de Golf van Thailand, net buiten de territoriale wateren van Cambodja, op 45 kilometer afstand van Ha Tien. Phu Quoc is maximaal 45 kilometer lang en 30 kilometer breed en heeft een oppervlakte van ca. 1300 km2. Phu Quoc behoort tot de uit 16 eilanden bestaande archipel Dao Phu Quoc.Top


Landschap en klimaat  
Het grootste deel van Vietnam, ca. 75%, bestaat landschappelijk gezien uit bergen en heuvels. In het bergachtige noorden of Bac Bo ligt tevens de grote, dichtbevolkte delta (ca. 15.000 km2) van de Song Hong, de Rode Rivier. De rivier heeft haar naam te danken aan de rode sedimenten die ze met zich meevoert. Deze rivier is meer dan 1200 kilometer lang en ontspringt in de Chinese provincie Yunnan en stroomt naar de Golf van Tonkin in het zuidoosten. Om overstromingen in het regenseizoen te voorkomen liggen er enorme dijken langs de rivier. Het uitgestrekte bergland in het noorden, het Hoang Lien-gebergte, is een voortzetting van het bergland van Zuidoost-China met als hoogste top de Phan Si Pan met 3143 meter. Dit gebergte vormt tevens in het noorden de grens met China en in het noordwesten met Laos. Dit gebied was vroeger vrijwel volledig bebost, maar nu door eeuwenlange houtkap en platbranden voor de landbouw helemaal kaal.

Midden-Vietnam of Trung Bo heeft een smalle kuststrook die overgaat in de Cordillera van Annam of Truong Son, die over een afstand van meer dan 1200 kilometer de grens met Laos en Cambodja vormt. Hier liggen een aantal bergen die tussen de 1000 en 2000 meter hoog zijn. De kuststrook bestaat hier uit stranden, lagunen en duinen.

Zuid-Vietnam of Nam Bo is heuvelachtig met als kern de Mekongdelta met een oppervlakte van 40.000 km2. De gigantische Mekong (Cuu Long Giang = Rivier van de Negen Draken) stroomt via een aantal landen uiteindelijk 222 kilometer door Vietnam en mondt dan uit in de Zuid-Chinese Zee. Door het vruchtbare slib dat hier voortdurend wordt afgezet, is de Mekongdelta een gebied dat gekenmerkt wordt door eindeloze rijstvelden. Door de voortdurende aanslibbing wordt hier het grondgebied van Vietnam jaarlijks met enkele tientallen meters uitgebreid.

Door de langgerekte vorm van Vietnam zijn er grote klimaatverschillen. Het zuiden en met name de Mekong-delta is tropisch met gemiddelde temperaturen die vrij constant rond de 30°C liggen. Het noorden is subtropisch en boven de 2000 meter heerst zelfs een gematigd klimaat. Vietnam ligt verder in de moessonzone van Zuidoost-Azië en de klimaatgrens ligt ter hoogte van Da Nang. De verschillen per regio zijn groot; als in de bergen de regentijd is aangebroken, is het aan de kust zonnig en droog. En als het in de winter in het noordelijke berggebied vrij koud is, is het in het zuiden lekker warm. In Vietnam valt gemiddeld tussen de 1100 en 2600 millimeter neerslag. Vooral aan de kust tussen Quy Njon en Vinh valt jaarlijks meer dan 2000 millimeter door het snel oplopen van het landschap. Vietnam kent vrij veel onweersdagen, in het noorden op ca. veertig dagen per jaar en in het zuiden zelfs ca. zestig dagen per jaar. In het noorden schijnt de zon gemiddeld 1167 uur per jaar, in Midden-Vietnam 2224 uur per jaar en in het zuiden weer veel minder, 1621 uur per jaar. Het orkaanseizoen voor het zeegebied bij Vietnam loopt van 1 mei tot 1 januari, en in de maanden juli, augustus, september en oktober is de kans vrij groot dat Vietnam door een tyfoon wordt getroffen.

In het noorden begint de zomer al in april met subtropische temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Vooral in juli en augustus regent het erg veel, naar ook in de rest van het jaar vallen er regelmatig buien. In Hanoi valt elk jaar bijna 1700 millimeter regen. In september is het in het noorden afgelopen met de zomer en gaan de temperaturen dalen, tot ongeveer 15°C in januari. In het zuiden heerst de zuidwestmoeson en dan kan het van januari tot in april zeer heet worden met temperaturen die dagelijks ver boven de 30°C kunnen uitkomen en tot 40°C kunnen oplopen. In april en mei wordt het nog extra onaangenaam door de zeer hoge luchtvochtigheid, die dan oploopt tot boven de 90%. De regentijd begint in mei en kenmerkt zich door felle korte buien. Juli tot september is de periode waarin de meeste regen valt. De Mekongdelta krijgt ’s zomers regelmatig te maken met overstromingenna hevige regenval in Laos en Cambodja. Nha Trang is met jaarlijks ca. 1200 millimeter een van de droogste plaatsen van Vietnam. In de bergen rondom Da Lat in het zuiden daalt de temperatuur in de winter soms tot het nulpunt. In de noordelijke kustregio van Midden-Vietnam is het weer over het algemeen het slechtst, met van augustus tot in januari zeer veel regen. Dit gedeelte van het kustgebied heeft dan ook veel te lijden van verwoestende wervelstormen of taifoens. Droge maanden zijn juni en juli. In de zuidelijke kustregio heerst van oktober tot en met december een regenrijke zuidwestmoesson. De droge tijd loopt van mei tot en met september. Het hoogland rond Da Lat heeft een grillig klimaat met regen het gehele jaar door. Dit wordt veroorzaakt door uitlopers van zowel de zuidwest- als de noordoostmoesson. De relatief droge tijd valt tussen september en maart.

Begin november 1999 had Vietnam weken achter elkaar te maken met hevige regenval. Overstromingen kostten toen aan meer dan 500 mensen het leven. Alleen al op 1 november 1999 werden er her en der in het land hoeveelheden gemeten tot 500 mm in één dag. In vijf dagen tijd ving de kustplaats Da Nang in Midden-Vietnam meer dan 900 mm regen. Normaal valt hier in de hele maand november nog geen 400 mm.Top


Weersverwachting en lokale tijd  

 

 

 

Top

Kaart  
Top

Bezienswaardigheden + activiteiten  
Onderstaande dingen wil ik gaan bekijken of doen. Wellicht komt er meer bij en zullen dingen afvallen, maar dit is in eerste instantie de bedoeling:
  • Ho Chi Minh City
  • Vietcong tunnels
  • Duiken in Nha Trang
  • Verboden stad (Hué)
  • Ho Chi Min TrialTop