InfoLandschapWeer+tijdRouteTe doen


Vientiane, Laos

Info

Laos (officieel: Democratische Volksrepubliek Laos; Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao) is een republiek in Zuidoost-AziŽ en ligt op het schiereiland Achter-IndiŽ. De oppervlakte van Laos bedraagt 236.800 km2 en is daarmee ca. 5,6 keer zo groot als Nederland. De maximale afstand tussen het noorden en het zuiden bedraagt ca. 1000 km en tussen het oosten en het westen 450 km. Laos meet op zín smalst maar ca. 100 km. Laos wordt omringd door andere landen en grenst in het noorden aan China (423 km) en Myanmar (235 km), in het oosten en noordoosten aan Vietnam (2130 km), in het zuiden aan Cambodja (541 km) en in het westen aan Thailand (1754 km).Top


Landschap en klimaat  
Vrijwel geheel Laos is heuvelachtig met verschillende berggebieden en de helft van het land is bedekt met bossen. Vooral het noorden, met een gemiddelde hoogte van 1500 meter, vormt een sterk door rivieren versneden berglandschap, waarvan de kern wordt gevormd door het Hoogland van Tran Ninh met als hoogste punt de Phu Bia met 2835 meter, daarna de Phu Xao (2690 m) en de Phu Xamxum (2620 m). Naar het zuiden toe wordt de oostelijke grens gevormd door de Cordillere van Annam. Verdeeld over Laos zijn vier bergplateaus te vinden: het Nakai-plateau en het kalkstenen Khammuan-plateau in het noorden, het Xieng Khouang-plateau in het midden en het Boloven-plateau in het zuiden (gemiddeld 1070 meter hoog).
De westelijke grens wordt vrijwel geheel gevormd door de rivier de Mekong, waarop de meeste andere rivieren, o.a. de Nam Ou, de Nam Tha en de Nam Ngum, afwateren. De Mekong is in totaal 4350 km lang en stroomt bijna 1900 km binnen Laos. De Li Phi (Samphamit) waterval en de Khong Phapheng waterval zijn de grootste in Zuidoost-AziŽ. De Khong Phapheng behoort tot de breedste ter wereld.

Laos heeft een tropisch moessonklimaat, met noordoostelijke winden van november tot april, de droge tijd, en de Aziatische zuidwestmoesson van mei tot oktober, het regenseizoen. De klimatologische verschillen in het land zijn te verklaren door de hoogteverschillen. In het tropische laagland valt gemiddeld 1250 mm regen per jaar; in noordelijke berggebieden meer dan 3000 mm per jaar. Maart en april zijn de warmste maanden met landelijke gemiddelden van boven de 30įC, terwijl het in de Mekongvallei dan gemakkelijk tot boven de 35įC kan oplopen. In de hogere berggebieden kan de temperatuur in de maanden december en januari tot onder het vriespunt dalen.Top


Weersverwachting en lokale tijd  

 

 

Top

Kaart  
Top

Bezienswaardigheden + activiteiten  
Onderstaande dingen wil ik gaan bekijken of doen. Wellicht komt er meer bij en zullen dingen afvallen, maar dit is in eerste instantie de bedoeling:
  • Ho Chi Minh Trail
  • Savannakhet
  • Mekong
  • Vientiane
  • Vang Vieng
  • Waterval (Kuang Si) bij Luang Prabang
  • Boottocht over de mekong naar ThailandTop