InfoLandschapWeer+tijdRouteTe doen


Buenos Aires, Argentina

Info
ArgentiniŽ (Spaans: Repķblica Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km2, en daarmee is ArgentiniŽ na BraziliŽ het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 65 keer zo groot als Nederland. ArgentiniŽ grenst in het oosten aan BraziliŽ (1224 km) en Uruguay (579 km), in het noordoosten aan Paraguay (1880 km), in het noorden aan Bolivia (832 km), en in het westen aan Chili (5150 km). In het oosten en zuidoosten grenst ArgentiniŽ aan de Atlantische Oceaan (4989 km). In het uiterste zuiden wordt ArgentiniŽ begrenst door het Beagle-kanaal. Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili. Het land is verder ruim 3500 kilometer lang en maximaal 1400 kilometer breed.

Buiten het continentale gebied bezit ArgentiniŽ geen territoria, maar doet wel aanspraken gelden op de Falklandeilanden (Islas Malvinas), Zuid-GeorgiŽ, de Zuid-Orkneyeilanden (Orkadas del Sud), alsmede op een sector van het Antarctisch continent, in totaal ca. 1,23 miljoen km2. Bovendien meent het recht te hebben op het voor de oostkust liggende continentaal plat, Mar Argentino.
Na de Amazonerivier in BraziliŽ is de ParaŮarivier, die bij Iguazķ het land binnenkomt, de langste rivier van Zuid-Amerika met een totale lengte van 4500 kilometer, waarvan 1800 km door ArgentiniŽ.

De Falklandeilanden (Spaans: Islas Malvinas) worden sinds 1833 bezet door Groot-BrittanniŽ. Toch heeft ArgentiniŽ sinds die tijd nooit haar aanspraken op de eilanden opgegeven.
Dat leidde in 1982 zelfs tot een heuse oorlog tussen ArgentiniŽ en Groot-BrittanniŽ, die gewonnen werd door de Britten.Top


Landschap en klimaat  
ArgentiniŽ kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regioís:
 1. Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van ArgentiniŽ is Salinas Chicas op het schiereiland Valdes, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6000 meter. De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren. Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.
   
 2. Het noordoosten, ťťn grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de ParanŠ, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van ArgentiniŽ, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden BraziliŽ en Paraguay. In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazķ de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van ArgentiniŽ, BraziliŽ en Paraguay. Naar het zuiden toe verandert het landschap in ťťn groot moerasgebied, Los Esteros del IberŠ. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.
   
 3. In het midden van ArgentiniŽ ligt de ĎPampa Humedaí, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampaís liggen in het midden van ArgentiniŽ en beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Hķmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca. De Pampa Hķmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger. Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordůba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van ArgentiniŽ, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.
   
 4. In het zuiden ligt PatagoniŽ, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen tweegrote rivieren, de Rio Colorado en de Negro. Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. De bergen in het merendistrict zijn niet meer zo hoog, maar vermeldenswaard zijn de vulkaan LanŪn (3776 m) en de cerro Tronador (3554 m). Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden. PatagoniŽ loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van ArgentiniŽ. PatagoniŽ is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Verder komen we hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van PatagoniŽ verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie. Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

De vele klimaten die men in ArgentiniŽ aantreft, wordt in hoofdzaak bepaald door de grote uitgestrektheid in noord-zuidrichting en door de aanwezigheid van het Andesgebergte langs de westkust van Zuid-Amerika. ArgentiniŽ kent verschillende klimaatzones, waarvan de gemiddelde temperatuur naar het zuiden toe afneemt. Zo heeft ArgentiniŽ een subtropisch noorden terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst, met de daarbij horende lage temperaturen. ArgentiniŽ ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die van Nederland. De zomer duurt van december tot en met maart en de winter van juni tot en met september.

Het noordoosten van het land is vochtig (tot 2000 mm neerslag per jaar) en warm. Buenos Aires, dat ongeveer midden in dit gebied ligt, heeft een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 16įC, een julitemperatuur van 9įC en een januaritemperatuur van 23įC. Over het algemeen heerst hier een gematigd klimaat, met ís winters temperaturen nauwelijks beneden de 0įC; in de zomer kunnen de temperaturen oplopen naar 40įC. De jaarlijkse neerslag, vaak in vorm van stortbuien, bedraagt ongeveer 940 mm en komt onregelmatig over het jaar voor. De luchtvochtigheid kan vooral in de zomer (december tot en met maart) zeer hoog zijn. Opmerkelijk zijn de snelle temperatuurschommelingen, die in 24 uur tijd een verschil van meer dan 20įC kunnen bedragen. Ook komen er in de winter ronduit zwoele periodes voor en in de zomer regelmatig frisse dagen. De droge Pampa Seca heeft vrij warme zomers en milde winters. Toch zijn er grote verschillen: in Rosario is het meer dan 300 dagen vrij warm, zuidelijker in Bahia Blanca niet meer dan ca. 150 dagen. In het hele gebied valt gemiddeld maar 400 mm regen per jaar. De Pampa Hķmeda is veel vochtiger met veel vegetatie.

Van de Atlantische kust naar het westen komt het land steeds meer onder de invloed van het gebergte, waardoor de neerslag afneemt, aangezien de overwegend noordwestelijke winden van gematigde breedte de meeste neerslag aan de westkust van Chili doen vallen. Het westelijk gedeelte van ArgentiniŽ heeft dan ook hier en daar een duidelijk woestijnklimaat. Hier zijn de droogste en warmste plaatsen van het land met regelmatig temperaturen boven de 40įC. Wat zuidelijker, rond de stad Mendoza, zijn de temperaturen wat aangenamer. De steppen en woestijnen van PatagoniŽ liggen in een zone met overwegend westenwinden. In het voor- en najaar kan het in dit gebied hevig stormen. Het gebied ligt in de regenschaduw van de hoge Cordillera de Andes, waardoor er in het oosten van PatagoniŽ vaak maar 200 mm neerslag per jaar valt. De zomers in het noordwesten zijn zeer warm, maar het is er door de lage luchtvochtigheid goed uit te houden. In de zomer wordt het gemakkelijk 35įC, in de winter over ca. 18įC en ís nachts rond het vriespunt. De zomer is wel het regenseizoen met zeer felle buien die in een mum van tijd starten blank zetten. Vuurland in het uiterste zuiden heeft een onaangenaam klimaat door de stromingen van de oceaan en de uitlopers van het Andesgebergte. In de zomer valt er veel regen en waait het hard. De temperaturen komen niet boven de 15įC. ís Winters zijn de temperaturen vrij mild.

ArgentiniŽ kent twee bijzondere windfenomenen die beide worden veroorzaakt door langstrekkende depressies. De warme, vochtige Ďzondaí voert als noordelijke wind tropische lucht aan, aan de voorzijde van een depressie. De koude Ďpamperoí, zo genoemd omdat de uit het zuiden aangevoerde lucht veelal stof meevoert uit de pampa's, wordt gekenmerkt door krachtige rukwinden die optreden tijdens het passeren van het koufront van de depressie.Top


Weersverwachting en lokale tijd  

 

 

 

Top
   

Kaart
Top

Bezienswaardigheden + activiteiten
Onderstaande dingen wil ik gaan bekijken of doen. Wellicht komt er meer bij en zullen dingen afvallen, maar dit is in eerste instantie de bedoeling:
 • Waarschijnlijk een cursus Spaans in BarilocheTop